19 Şubat 2013 Salı
Bu yazımızda size İngilizce yayınlanan gazeteleri okurken dikkat etmeniz gereken temel kurallardan bahsediyor ve gerek Türkiye'de yayın yapan İngilizce gazetelerin gerekse İngiliz ve Amerikan basınından başlıca gazetelerin linklerini sizinle paylaşıyoruz.

İngilizce yayınlanan gazeteleri okumaya ne kadar erken başlarsanız o kadar faydasını görürsünüz. 



Gazeteler size İngilizce düşünme becerisini kazandırır bunun yanında orijinal dilde gazete okumanın diğer bir faydası da konu ile ilgili pek çok yeni kelime öğrenecek olmanızdır.

Sevdiğiniz ve ilgili olduğunuz konularla ilgili gazetelerin bölümlerini okumaya başlamanızı tavsiye ederiz. Örneğin eğer bir firmanın finans bölümünde çalışıyorsanız finans haberleri ile başlayın okuma çalışmanıza. Kullanılan kelimeler zaten bellidir ve bir ay boyunca her gün finans bölümünü okursanız çok ekstra bir çaba harcamadan bir ay sonunda pek çok metni anlayabilir duruma gelirsiniz.

Bu beceriyi kazanmak için düzenli olarak okuma çalışmaları yapmalısınız. Artık İnternet çağındayız ve gazetelere yorumlar yollayabilirsiniz. Yorumlarınız ön bir denetimden geçip sayfada yayınlanırlar. Yorum yaptıkça ve yorumlarınızı sayfada gördükçe motivasyonunuz artacaktır.

Ayrıca haberleri anlayabiliyor olmak da size ekstra mutluluk katacaktır :)

Ancak gazete okurken belli noktalara dikkat etmelisiniz.

GAZETE BAŞLIKLARININ OKUNMASI

Gazete başlıklarında dilbilgisi kuralları daha farklıdır. Size bu bölümde belli kurallardan bahsetmek istiyorum.

1- MANŞETLERDE SIMPLE PRESENT TENSE KULLANIMI

Simple present Tense Present ( Genel - Günümüzle ilgili  )ve Past (Geçmiş ) olayların anlatımında kullanılır.

Örneğin : "Obama backs new law."

 Bu cümle "Obama yeni yasayı destekledi / destekliyor." Şeklinde çevrilir.

"Bad weater hits farmers."

"Kötü hava çiftçileri vurdu ( kötü etkiledi )." Şeklinde çevrilir.

2- GELECEK ZAMANDAN BAHSETME

Yine bir diğer değişik kullanım da başlıklarda gelecek zaman yapılarının ( will / be going to vb. ) kullanılmamasıdır. Bunun yerine "infinitive" yani "to" kullanılarak gelecek zamandan bahsedilir.

"British Rail Chairman to quit." cümlesinde olduğu gibi; bu cümle "İngiliz demir yolları başkanı görevinden ayrılacak." Şeklinde çevrilir. Bu örnekte gördüğünüz gibi "to" gelecek zamanı anlatır. Bu kullanımlar sadece gazete manşetleri için geçerlidir. Günlük konuşma İngilizcesi bu şeklilde kesinlikle kullanılmaz.

3- BAŞLIKLARDA GENELLİKLE "A", "AN", "THE" VE "BE ( AM, IS, ARE) YAPILARI KULLANILMAZ.

Örneğin : "Ministers in new row over new tax."  Günlük İngilizcede cümle şu şekilde kurulur : "The ministers are in row over the new tax."

Ancak gördüğünüz gibi haber başlığında "are" ve "the" kullanılmamıştır.

4- HABER BAŞLIĞININ PASSIVE OLMASI

Ancak eğer ettirgen kullanım ( passive ) varsa fiil 3. hali ile kullanılır. Haber manşetlerinde klasik Passive kuralları geçerli değildir.

"Nigerian arrested after smuggling cocaine to İstanbul." ( Nijeryalı, İstanbul'a kokain kaçakçılığı yaptıktan sonra tutuklandı. - Tutuklanmak passive bir yapıdır.

Santral İstanbul auction held on Sunday despite protests. Santral İstanbul müzayedesi protestolara rağmen toplandı. Bu cümle de passive bir cümle olduğu için fiilin 3. hali yani "Past Participle" kullanılmıştır.

TAVSİYE ETTİĞİMİZ GAZETELER

Öncelikle kendi ülkemizde İngilizce yayınlanan gazetelerden başlayalım. Bu gazetelerin gelişiminize çok büyük katkısı vardır ve bu haberler sizin için daha ilgi çekici olabilir, neticesinde Türkiye'de yaşadığınız için zaten gündemimizi biliyorsunuz, bildiğiniz bir gündemi takip etmek daha kolaydır. Gazetenin dili kolaydır demiyorum, sadece gündemi bilmeniz haberleri anlamanız açısından olumlu bir sonuç verir demek istiyorum.

TÜRKİYE'DE İNGİLİZCE OLARAK YAYINLANAN GAZETELER

Türkiye'de yayınlanan İngilizce gazeteler içinde öne çıkan gazeteler:  

1-  Hürriyet Daily News : http://www.hurriyetdailynews.com/ 

2-  Cumhuriyet Portal : http://en.cumhuriyet.com/




İNGİLİZ BASINI

Elbette İngiltere'de yayınlanan pek çok gazete var ama başlıcalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.




The Financial Times : http://www.ft.com/home/uk

Tabloid Gazeteler

Tabloid gazeteler bol resimli ve genellikle magazin ve sansasyon ağırlıklı yayın yapan gazetelerdir. Boyut olarak normal gazete boyundan daha küçüktür. Oldukça yüksek tiraja sahiptirler.



AMERİKAN BASINI

Amerika'da yayınlanan çok sayıda gazete vardır. Başlıca 5 tanesine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

The New York Times : http://www.nytimes.com/


The Washington Post : http://www.washingtonpost.com/

The Washington Times : http://www.washingtontimes.com/

Los Angeles Times : http://www.latimes.com/


30 yorum:

  1. teşekkürler bu bilgiler ingilizce öğrenirken çok işime yarayacak

    YanıtlaSil
  2. Sayın Akman, Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Danışmak istediğiniz bir konu olursa her zaman yanınızdayız. İngilizce gelişiminize katkı sağlamak bizleri çok mutlu eder.

    YanıtlaSil
  3. ya ne kadar harika bilgiler tek tek açıklanmış kolaylaştırılmış tebrikler teşekkürler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Sizlere faydalı olabilmek bizi çok mutlu ediyor. Danışmak istediğiniz bir konu olursa yardıma hazırız.

      Sil
  4. gerçekten çok iyi bir çalışma, teşekkür ederim. ingilizce bilgim iyi düzeyde ama verdiğiniz öneriler çok işime yarayacak. özellikle açıklamalarınız çok başarılı. gazete manşetlerinin mantığını sayenizde anladım. mutlaka her gün yabancı dilde hazırlanan gazeteleri takip edeceğim. keşke hepsinde otomatik sözlük olsaydı :) umarım blogunuza daha çok yazı eklersiniz. mutlaka takip edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederiz. Paylaşımlarımız devam edecek.

      Sil
  5. Turkiyede haftalik yayinlanan Ingilizce gazete veya dergi var mi acaba?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, büyük kitap ve cd / dvd satan dükkanlarda orijinal dergileri bulabilirsiniz. Gazete bayilerinden ise Hürriyet ve Zaman gazetelerinin İngilizcelerini alabilirsiniz. Bunların dışında http://downmagaz.com/ sitesinden güncel dergileri orijinal dilinde pdf formatında okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. SİZE BİRŞEY SORABİLİR MİYİM ? BEN İNGİLİZCE PROJE ÖDEVİ OLARAK DERGİ HAZIRLIYORUM DA... BULMACALARIN CEVAPLARINI DA YAZAYIM MI YOKSA SADECE BULMACAYI MI YAZAYIM?? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, aynen gazetelerin yaptığı gibi yapın, bulmacayı başka sayfaya cevapları başka sayfaya yerleştirin. Bu şekilde daha güzel olacaktır. Cevapları eklemelisiniz ki bulmacanızı çözenler kontrol edebilsinler. İyi çalışmalar dileriz.

    YanıtlaSil
  9. merhaba hocam, ben today's zaman daki sözlük uygulamasını kullanamadım yardımcı olabilirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ebru Hanım, Çok haklısınız, şimdi kontrol ettim. O özelliği kaldırmışlar ne yazık ki. Öğrencilere tavsiye etmemizin ana nedeni o sözlüktü. İngilizcesini geliştirmek isteyen kişilerin gerçekten çok işine yarıyordu.

      Sil
  10. Ben ingilizce öğrenmeye daha yeni başladım bir hafta oldu acaba gramer yapısına göre mi öğrenmem gerek. Buarada evde kendi çabalarımla öğreniyorum. Ayrıca gazete okumaya ve ingilizce alt yazılı filmler izlemeye ne zmn başlamalıym?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gazete okumaya ve film izlemeye ancak intermediate seviyesine geldikten sonra başlayabilirsiniz.( orta seviye ) tek başınıza bir dili öğrenmeniz çok zordur. Ne yazık ki sizi düzeltecek bir öğretmeniniz yada yabancı arkadaşınız olmadan konuşma alanında ve yazma alanında kendi kendinize fazla bir ilerleme sağlayamazsınız yapacağınız en iyi şey kendinize güzel bir dilbilgisi kitabı almak olabilir. Kitap ismi vermiyoruz. Kitapçıya gidip anlatımını beğendiğiniz bir kitabı alın. Kitaptaki konuları çalıştıktan sonra bir de youtube'a yazın aynı konuda pek çok öğretmenin videosunu bulabilirsiniz. Öğretmenler video çekip paylaşıyorlar.Sitemizde ücretsiz konu anlatımları var. Blogger'dan paylaşacağız bu hafta içinde onlar da faydalı olur. İmkanınız varsa eğitim alın eğer imkanınız yoksa size söylediklerimizi yapın. İleride imkanınız olduğunda ya yurtdışına gidin ya da İngilizce eğitim alın. Saygılar...

      Sil
  11. Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindik. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

      Sil
  12. Gerçekten çok faydalı oldu bu yzanız bana,ingilizcenin bilmediğin bir yönünu ögrenmiş oldum sayenizde teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduğumuza çok sevindik. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

      Sil
  13. Merhaba. Çok faydalı bir yazı oldu benim için. Teşekkür ederim. İzin verirseniz bir soru sormak istiyorum. İngilizce kitap, dergi ve s. okuyorum. Bu zaman bolca yeni sözler karşıma çıkıyor. Bazen bütün bir cümleyi anlamıyorum. Seviyem intermediate. Bana ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, haklısınız ama okumaya devam ettikçe aynı kelimeleri görmeye devam edeceksiniz bu sayede de kelimeleri daha rahat hatırlamaya başlayacaksınız. Okuma yaparken genelden anlamaya çalışmanızı tavsiye ederiz. Tek tek kelimelere takılmayın. Bu size zaman kaybettirir. Önemli olan genel anlamı yakalayabilmektir. Bütün bir cümleyi anlayamama nedeniniz ise İngilizce'de bilmediğiniz dilbilgisi yapılarının olmasıdır. Seviyeniz arttıkça o uzun cümleleri de anlamanız çok kolaylaşacak.

      Yazımızı faydalı bulmanıza çok sevindik. Güzel sözleriniz için teşekkür ederiz.

      Sil
  14. Merhaba, öncelikle yazı için çok teşekkür ederim intermediate seviyesindeyim .İngilizce dergi gazete felan okumaya çalışıyorum ama hepsinin (magazin,spor,ekonomi...) jargonları ve dil bilgisi kullanımları farklı bunları anlayabilmek için ne yapmam lazım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Bey Merhaba,

      Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Yapmanız gereken şey önce ilk ilgi alanınızda hazırlanmış yazıları takip etmek. Örneğin ekonomi ile ilgileniyorsanız o zaman gazetelerin ekonomi haberlerini düzenli olarak okuyun. Sürekli benzer kelimeler geçecek. Bu sayede kelime bilginiz ve anlama düzeyiniz eş zamanlı gelişecek. Dergilerde de aynı şekilde. Mesela araba dergilerini seviyorsanız onları düzenli olarak okuyun. İlgi alanınız neyse o konuda yoğunlaşın. Hem sıkılmaz hem de kelime bilginizi rahatça geliştirirsiniz.

      Sorunuz olursa lütfen iletiniz.

      Sil
  15. Merhabalar ;

    Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim şahsım adına .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Uçak yorumunuz için çok teşekkür ederiz.

      Sil
  16. Elinize sağlık çok faydalı olmuş...

    YanıtlaSil
  17. cemalettin yıldız14 Temmuz 2016 18:50

    emeğinize sağlık. son derece başarılı bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  18. Bu gazetelerden nereden bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gazeteleri ücretsiz, internetten okuyabilirsiniz. Yazılı kaynak isterseniz istediğiniz sayfaları bastırabilirsiniz. Büyük ya da turistik bir şehirde yaşıyorsanız yabancı gazeteleri gazete bayilerinden veya kitap evlerinden satın alabilirsiniz.

      Sil
  19. Hocam merhabalar...ben yds icin sadece hikaye kitaplari okusam yeterli mi acaba???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Kesinlikle yeterli değildir. Mutlaka YDS soruları çözerek sınava hazırlanmalısınız. Kitap okumak elbette iyidir ve genel kelime bilginizi arttırmanıza yardımcı olur ama eğer hedefiniz bir sınav skoru ise lütfen sınava uygun kaynaklar edinin. Sınavınızda şimdiden başarılar dileriz.

      Sil

Popüler Yayınlar

Ara

Telif

Blogda yayınlanan tüm yazıların içeriği özgün olup telif haklarının tamamı Marmara Dil Merkezi'ne aittir.

Marmara Dil Merkezi. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

İletişim

Fotoğrafım
İSTANBUL, Türkiye
Adres : Oğuzhan Cad. No :27/5 Fındıkzade, İstanbul Telefon : 0212 635 45 52 www.marmaradilmerkezi.com info@marmaradilmerkezi.com

Eğitim Sistemimiz

Eğitim sistemimizle çok iddialıyız. Size sunulabilecek en iyi eğitim planını en kısa sürede hazırlıyor ve sizi sonuca ulaştırıyoruz. Şimdiye dek öğrenmeninizin önüne geçen herşeyden kurtulacaksınız. Bizimle tanışmadan farkımızı anlayamazsınız. Kesin öğrenci memnuniyetini sağlayarak her zaman sizin yanınızda duruyor, hayat boyu yabancı dil koçluğunuzu üstleniyorsuz.
Bu sistem "tektir", sadece sizin üstünüze göre dikilen özel bir tasarım kıyafet gibi düşünebilirsiniz. Eşi yoktur. Gereksiz bilgilerle sizin zamanınız ve paranız boşa harcanmaz.
Yabancı dil ancak konuşulan şekli ile öğrenilirse değerlidir. Örneğin "Dün alışverişe gittin mi?" sorusunun cevabını kaçımız "Evet dün alışverişe gittim" şeklinde verir? Günlük hayattaki pratik cevap, "Evet gittim" ya da "Hayır, gitmedim" şeklindedir. Önemli olan dili pratikte kullanıldığı gibi benimsemek ve öğrenmektir. Siz yabancı dili yabancı arkadaşlarınız ile konuşmak için öğreniyorsunuz o halde gerçek konuşulan şekli ile öğrenmelisiniz.

Biz Çok Farklıyız

Şimdiye dek çalıştığınız renksiz, alıştırmalarla dolu sıkıcı dilbilgisi kitaplarınıza da artık ihtiyacınız yok!
Çalışma kitaplarındaki boşlukları doldurarak dilbilgisi öğrenemezsiniz. Tamamen “siz” merkezli olan derslerimizde dilbilgisini yazarak değil, konuşarak öğreneceksiniz.
Yetişkinlere özel hazırlanmış tüm derslerimiz ilgi çekici resimlerle zenginleştirilmiş sunumlar şeklinde hazırlanmış olup, öğrencilerimizin derse olan dikkatlerini en üst düzeyde tutmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu görsellik sizleri hem derse bağlayacak hem de sıkılmadan yapacağınız tekrarlar ile yabancı dil öğrenme sürecinizi eğlenceli bir hale sokacaktır.
Dilbilgisini öğrenme nedeniniz nedir? Temelde konuşabilmek için dilbilgisine ihiyacımız vardır. "Ben geldim.", "Yarın tatile gideceğim.", "İstanbul, İzmir'den daha kalabalıktır." ve bunlar gibi cümleleri kurmak için dilbilgisine ihtiyacımız var. Kısacası kendimizi doğru bir şekilde ifade edebilmek için dilbilgisi öğreniriz.Kitaplardaki boşlukları doldurarak İNGİLİZCE ÖĞRENEMEZSİNİZ. KONUŞMAK ZORUNDASINIZ! DİLBİLGİSİNİ DE KONUŞARAK ÖĞRENMEK ZORUNDASINIZ.
Çok hızlı sonuç alacaksınız. Bunun için beklemenize gerek yok! İlk dersten itibaren farkı kendiniz hissedeceksiniz. Yabancı bir dilde kendinizi ifade edemedikçe öğrendiklerinizin bir anlamı yoktur, bu nedenle derslerimiz öğrencilerimizin daha ilk günden konuşmalarını sağlamak amacıyla titizlikle KİŞİYE/ GRUBA ÖZEL hazırlanmaktadır.

Eğitim Demosu

Bir saatlik ücretsiz eğitim demomuz için bize ulaşın.
Eğitim demosu alanında uzman Formasyon sahibi öğretmenlerimizce yapılmakta olup size istemimiz ayrıntılı olarak anlatılmakta ve size özel çözüm yöntemleri ve çalışma planı oluşturulmaktadır.
Eğitim demosu için randevu alınması zorunludur. Randevu almak için bize 0212 635 45 52 numaralı telefonumuzdan ya da info@marmaradilmerkezi.com mail adresimizden ulaşabilirsiniz. Firma eğitimlerinde eğitim demosu ilgili firmada yapılmaktadır, bireysel eğitim başvuruları yapanlar eğitim demosu için merkezimize gelmektedirler.

Arşiv